Search results: Found 4

Listing 1 - 4 of 4
Sort by
Maria Agnès Ribera Garau (Palma 1790-1861): La rebel·lió contra la família i el claustre

Author:
Book Series: Atenea ISBN: 9788484243649 Year: Pages: 256 Language: Catalan
Publisher: Publicacions Universitat Rovira i Virgili
Subject: History --- Gender Studies
Added to DOAB on : 2020-01-29 14:15:23
License:

Loading...
Export citation

Choose an application

Abstract

Maria Agnès Ribera Garau (Palma, 1790-1861) era filla d'un ric comerciant. La seva família ordí un pla per desheretar-la i fou obligada a entrar en un convent. En el claustre va adquirir una sòlida formació intel·lectual. Va poder abandonar la clausura gràcies al decret de secularitzacions de 1821, però amb el retorn de l'absolutisme es veié obligada a exiliar-se a França. D'idees liberals, va lluitar durant 12 anys perquè l'Església li anul·lés els seus vots. Es defensà davant el Vaticà fins que li fou reconeguda la seva llibertat per la Santa Seu. D'aleshores ençà es dedicà a escriure i a protegir l'educació de les dones.

ΓΥΝΑIΚΕΣ, Mulieres: Mirades sobre la dona a Grècia i a Roma

Author:
Book Series: Atenea ISBN: 9788484243656 Year: Pages: 200 Language: Catalan
Publisher: Publicacions Universitat Rovira i Virgili
Subject: History --- Gender Studies
Added to DOAB on : 2020-01-30 09:14:47
License:

Loading...
Export citation

Choose an application

Abstract

Fins no fa gaire, es veia el món clàssic des d’una mirada androcèntrica, en què el paper de la dona quedava molt desvirtuat. Afortunadament, cada vegada són més els estudis que intenten demostrar que, si bé la dona no va gaudir a Grècia i a Roma dels mateixos privilegis que els homes, el seu paper en aquestes societats va ser bastant més rellevant que el que ens transmeten alguns autors clàssics. Per què es creen unes determinades històries mítiques? Quins eren els rols i els espais de les dones? En quin moment de la història grega i romana van passar de l’oíkos, espai privat, a la polis, espai públic? Aquestes i altres preguntes troben resposta en el volum que ara teniu a les mans. Les i els investigadors ens endinsen en aquest món clàssic que, tot i estar molt allunyat cronològicament, ens és molt proper a causa de la pervivència d’una ideologia i d’un poder patriarcal que ens ha quedat com a llegat.Aquest llibre ens ajuda a comprendre el món actual, ens fa paleses les nostres arrels culturals i ens dóna una mirada diferent sobre les dones del món grec i romà que esperem que ajudi a retirar el vel d’incertesa i mite amb què durant molts anys han estat embolcallades.

El gènere de la polis: La trajectòria de les dones en el catalanisme polític

Author:
Book Series: Atenea ISBN: 9788484243663 Year: Pages: 216 Language: Catalan
Publisher: Publicacions Universitat Rovira i Virgili
Subject: History --- Gender Studies --- Political Science
Added to DOAB on : 2020-01-30 09:18:30
License:

Loading...
Export citation

Choose an application

Abstract

El gènere de la polis. La trajectòria de les dones en el catalanisme polític presenta els resultats d’una àmplia i polièdrica recerca sobre els imaginaris col·lectius que han fonamentat el sexisme en la política catalana contemporània. En un ampli estudi d’ordre historiogràfic i politològic s’examina el rol de les dones des de finals de segle XIX fins a la recuperació de la democràcia i l’autogovern en la qual les Jornades Catalanes de la Dona (1976) en foren una fita ciutadana. L’obra constitueix una anàlisi qualitativa a partir de 21 entrevistes a regidores en municipis de Catalunya en les legislatures entre 1979 i 2007. El tractament estadístic de les dades quantitatives de regidores, alcaldesses, conselleres comarcals i diputades provincials mostra que, tot i la infrarepresentació femenina, s’havia produït un avenç en les polítiques de dones. I es confirma així el vell lema “les dones sabem que sabem”.

Educar en femení: El Col·legi del Sagrat Cor de Tarragona (1917-1964)

Author:
Book Series: Atenea ISBN: 9788484248385 Year: Pages: 384 Language: Catalan
Publisher: Publicacions Universitat Rovira i Virgili
Subject: History
Added to DOAB on : 2020-01-30 09:20:06
License:

Loading...
Export citation

Choose an application

Abstract

L’objecte d’aquest estudi ha estat revisar i analitzar l’educació i l’ensenyament impartit per part de les religioses vedrunes de Tarragona, des del 1917 al 1964. Amb aquest llibre es pretén recuperar la memòria històrica d’uns anys de dictadura que donaven poc espai a la manera d’ensenyar a les escoles. Tot i això, el mètode Montessori, o els de Pau Delclós, Joan Llongueras Badia i Jacques Dalcroze van estar presents en aquell ensenyament. Però també vol contribuir a treure a la llum un edifici esplèndid que va ser enderrocat per total manca d’estimació a un llegat dels arquitectes modernistes de casa nostra: Bernardo Pejoàn Sanmartí, Pere Caselles Tarrats, Josep M. Pujol de Barberà i Josep M. Jujol i Gibert.És un llibre de records de moltes i molts alumnes que han passat per aquelles aules del carrer d’August, amb voluntat de palesar un model avançat i potent d’ensenyament, en el qual prevalia la preparació de la dona per sortir al mercat laboral, evidentment, immers en la ideologia pròpia d’aquella societat dominada pel dictador, però en una escola en la que s’anteposava el rendiment acadèmic a les ràncies normes del comportament social del moment.

Listing 1 - 4 of 4
Sort by
Narrow your search

Publisher

Publicacions Universitat Rovira i Virgili (4)


License

CC by-nc-sa (4)


Language

catalan (4)


Year
From To Submit

2015 (2)

2013 (1)

2012 (1)